nlenfrdeites

In-company Vaarbewijs

Een cursus Klein Vaarbewijs bij je eigen organisatie (bedrijf, vereniging, club).

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen van een schip dat langer is dan 15 meter of een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, motorboot of rubberboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/h heb je een Vaarbewijs nodig.

Voor schepen tussen de 15 en 20 meter die bedrijfsmatig gebruikt worden is ook een vaarbewijs verplicht. Dus bijvoorbeeld een open rondvaartboot of (veer)pont. Wordt er bedrijfsmatig gevaren met een boot die harder kan dan 20 km/h, dan geldt ook hier een verplichting tot het hebben van een vaarbewijs.


Naast de verplichting, is het in alle andere gevallen ook fijn als iedereen in het bezit van het vaarbewijs is. Men is dan op de hoogte van de zelfde vaarregels, techniek en methodes. Hiermee kan je aantonen een 'voldoende bekwaam bestuurder' te zijn (BPR artikel 1.09). Ook de verzekeraar wordt daar blij van.

Klein Vaarbewijs (KVB)

Het Klein Vaarbewijs is verdeeld in deel 1 (KVB1) en deel 2 (KVB2). Deel 1 heb je nodig op de plassen, rivieren en meren in Nederland. Ga je op groter water varen (Markermeer, IJsselmeer, Westerschelde of Waddenzee), dan heb je deel 2 nodig.

Onderwerpen die binnen het KVB1 vallen zijn:

  • A: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op rivieren, kanalen en meren;
  • B: behandeling van voortstuwingswerktuigen (motoren), veiligheidsmaatregelen;
  • C: waterwegen (betonning, verlichting en borden), omstandigheden vaarwater (brughoogte, waterdiepte), elementaire meteorologie (het weer);
  • D: varen en manoeuvreren, maatregelen bijzondere omstandigheden;

Onderwerpen die binnen het KVB2 vallen zijn:

  • E: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op ruime wateren (SRW);
  • F: meteorologie (het weer, fronten), kaart lezen, koersbepalingen, getij, GPS en kaartpassen;

Voor het behalen van Klein Vaarbewijs II moet je de examens van zowel 1 als 2 gehaald hebben.

De cursus

Klein Vaarbewijs 1 of 2De vaarbewijs lessen zullen een praktische invulling hebben. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de lesavonden. Deze cursus omvat o.a. de voorschriften en vaarregels op de binnenwateren, de (brand)veiligheid aan boord, de betonning en het varen en manoeuvreren in bijzondere omstandigheden.

In overleg stellen we een programma op wat kan variëren van één dag tot bijvoorbeeld 5 dagdelen.
Uiteraard is het ook mogelijk om dit op afstand te doen, middels Zoom.

Neem contact op over de prijzen en mogelijkheden.

 

Examens

Het afnemen van examens is door de overheid toegewezen aan één instantie: het CBR. Binnen het CBR is er een aparte afdeling voor de binnen- en recreatievaart. Met een eigen servicedesk en organisatie. Dat is de afdeling CCV.

Voor het examen geldt geen minimum leeftijd, maar het Vaarbewijs ontvang je pas als je 18 bent. Voor informatie over de examendata, prijs, plaats en inschrijving kan je de site van het CBR raadplegen. Examen doen kan bijna alle dagen van de week op 20 verschillende locaties in Nederland. Tip: plan je examen op tijd, zodat je vlak na de cursus examen kunt doen. Dan is alle kennis nog vers aanwezig.

Wetten en reglementen

De links naar de diverse wetten en reglementen die voorbij komen bij het Klein Vaarbewijs kan je hier vinden.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Blader er eens doorheen als je de stof hebt doorgenomen.

Cursusmateriaal

Zorg dat je een boek hebt bij aanvang van de cursus. Er zijn meerdere boeken op de markt die je kunt gebruiken bij de zelfstudie. De hieronder genoemde boeken kan je ook bij mij bestellen door een mail te sturen met adresgegevens. Dan ontvang je van mij een bericht met een betaallink en stuur ik het boek naar je op of neem het mee naar de cursus.

Boek

Beschrijving

Prijs

Bestellen

Klein Vaarbewijs, Vaarbewijs Academy
Jongste speler op de markt. Heeft goed gekeken naar de Leidraad en het boek van de ANWB (is zelfs een tijdje vervangend boek voor ANWB geweest). Alles staat er in en daarmee is het boek ook goed als naslagwerk te gebruiken.

Wil je optimaal kunnen genieten van je favoriete watersport? Met een Vaarbewijs op zak kun je veilig en goed voorbereid met je motorboot, zeiljacht of snelle motorboot het water op. In dit cursusboek leer je precies wat je nodig hebt om de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2 te behalen. De examenstof wordt in dit boek helder uitgelegd en verduidelijkt met veel praktijkvoorbeelden, leerzame illustraties en foto’s. Daarnaast maak je je de leerstof volledig eigen met de handige oefenvragen in het boek en de 200 gratis online proefexamenvragen. Zo ga je perfect voorbereid de examens in. Deze nieuwe editie is geheel bijgewerkt volgens de laatste exameneisen.

Stel je eigen leerpakket samen! Combineer dit cursusboek met:
• Online leren (e-learning) - Leer in het tempo dat bij jou past;
• Cursussen op locatie - Samen leren is leuker. Inclusief extra uitleg door zeer ervaren cursusleiders;
• Examentrainingen - Online of op locatie;
• Vaarlessen - Breng je kennis meteen in de praktijk;

€ 20,99  
bestel boek Vaarbewijs Academy Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen
Met dit oefenboek heb je het ideale leermiddel in handen om je voor te bereiden op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Met de ruim 800 vragen in dit boek kun je jouw kennis van de leerstof testen en vergroten. De volgorde van de vragen is gelijk aan de exameneisen van het CBR. Omdat afbeeldingen vaak meer zeggen dan woorden, is naast elke vraag een illustratie geplaatst. De vraag wordt daardoor duidelijker en je inzicht in de leerstof vergroot. Dit oefenboek is een uitstekende aanvulling op een cursusboek of vaarbewijscursus.
• Meer dan 800 oefenvragen
• Volledig geïllustreerd
• Sluit perfect aan op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2
• Inclusief losse oefenkaart voor het examen Klein Vaarbewijs 2 en een los antwoordenvel
€ 15,99 bestel boek Oefenvragen Vaarbewijsexamen
bestel Leidraad Klein Vaarbewijs boek

Leidraad voor het Vaarbewijs
Dit cursusboek bevat de complete examenstof van het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Het boek sluit aan op de exameneisen zoals die voor het Klein Vaarbewijs zijn vastgesteld.

De Leidraad voor het Vaarbewijs is het resultaat van jarenlange lespraktijk. Opmerkingen en vragen van cursisten hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van vorm en inhoud. De tekst is voorzien van duidelijke illustraties. Bovendien zijn losse kaartfragmenten van het Markermeer en de Waddenzee (examenkaarten) bijgevoegd.
Het boek sluit af met vragen onderverdeeld per hoofdstuk en is het ideale hulpmiddel bij de studie voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2.

€ 20,99 bestel boek Leidraad Vaarbewijs
bestel Klein Vaarbewijs boek ANWB Klein Vaarbewijs 1 & 2, ANWB
Het populairste Vaarbewijsboek van Nederland verschijnt weer in een nieuwe editie! Het boek is geheel bijgewerkt volgens de laatste exameneisen. Hier vind je alle examenstof, gecombineerd met praktijkvoorbeelden, samenvattingen en oefenvragen – allemaal helder beschreven en met duidelijke illustraties.
€ 20,99 bestel boek Klein Vaarbewijs ANWB
  Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2, VBO
Volledig gericht op het halen van het examen. Daarmee is de hoeveelheid stof beperkt en soms wat lastig in perspectief te plaatsen. Gevuld met heel veel oefenvragen.
 

Naast je boek, gebruik ik powerpoint dia's. Deze ontvang je van mij vooraf via de email. Dat is een uittreksel van de belangrijkste onderwerpen en helpt je om de stof gestructureerd en beknopt tot je te nemen. Hier staan ook oefenopgaven in om de stof te herhalen.

Kwaliteit

Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Klanten

Organisaties die u voor gingen:

Jachthaven Lunenburg Zeilschool de Vinkeveense Plassen
Regatta Center Muiderzand Jaap Speelziek rijopleidingen WSV Wolphaartsdijk

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

Contact voor meer info

captcha
Herladen

JasperJ op Facebook

Leuke filmpjes Vaartheorie

Testimonials

nlenfrdeites