Een cursus marifoon voor het Basiscertificaat Marifonie
Een marifoon (VHF) kan je leven redden in een noodsituatie en informatie geven over veiligheid en bruggen/sluizen. Je bent als pleziervaarder niet verplicht een marifoon aan boord te hebben, maar het is dus wel handig!
Als je een marifoon aan boord hebt of wilt, moet er iemand aan boord zijn met de juiste papieren, het bedieningscertificaat. Andere opvarenden mogen onder toezicht van deze persoon de marifoon bedienen.
Basiscertificaat Marifonie
Het Basiscertificaat Marifonie is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op vooral de binnenwateren.
************ DEZE CURSUS IS NOG IN ONTWIKKELING ************
Onderwerpen die binnen het bedieningscertificaat vallen zijn:
- A: kennis van wettelijke bepalingen, regels en vergunningsvoorschriften;
- B: vaardigheid in de bediening van maritieme radiozendapparaten;
- C: kennis van afwikkeling nood-, spoed- en veiligheidsverkeer, openbaar, onderling en nautisch verkeer;
Voor de cursus en het examen geldt geen minimum leeftijd. Voor het aanvragen van het certificaat dien je minimaal 18 jaar te zijn.
Vervolg: GMDSS/Marcom-B
Heb je nog meer zendapparatuur aan boord zoals een EPIRB, SART, of heb je een marifoon met DSC, dan heb je Marcom-B nodig. Het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie. Dat betekent dat je na het Basiscertificaat nog de GMDSS-module moet doen. Hier zit een praktijkstuk bij, wat je o.a. kunt doen bij de diverse zeevaartscholen.
De laatste stap zou kunnen zijn het behalen van je Marcom-A. Dit is het Algemene Certificaat Maritieme Radiocommunicatie. Daarmee mag je ook gebruik maken van kortegolfzenders.
De cursus
De cursus marifonie heeft een praktische invulling en duurt 3 uur. Uiteraard is er koffie of thee en zijn er koekjes aanwezig. De cursus wordt gegeven aan de hand van het cursusboek .... (niet inbegrepen in de cursusprijs).
Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de les. Zo gaan we het hebben over de verschillende procedures, het gebruik van verschillende kanalen en de techniek van de marifoon (VHF).
Locaties
De cursus Marifoon kan op verschillende locaties gevolgd worden.
Mocht je zelf een groep(je) hebben en een cursus op locatie willen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Data
Op dit moment staan de volgende cursussen gepland (klik op de cursusnaam voor meer info):
Priveles
Liever les in je eentje? Wellicht bij jou thuis?
Ook dat is mogelijk. Dan kunnen we de inhoud afstemmen op jouw wensen en agenda.
Per dagdeel (3 uur) kost dit € 195,-. Dit is incl. btw en excl. reiskosten (€ 0,25/km, vanaf Utrecht, eerste 50 km inbegrepen).
Vul het contactformulier hieronder in, mail of bel voor meer informatie.
Examens
Het examen kan je doen bij diverse zeevaartscholen en opleidingsinstanties. Deze zijn te vinden op de website van het Agentschap Telecom.
Wetten en reglementen
De links naar de diverse wetten en reglementen die nodig zijn voor de cursus Marifooncertificaat, of verplicht aan boord, kan je hier vinden.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Blader er eens door als je de stof hebt doorgenomen.
Kwaliteit
Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Voor deze cursussen werken wij o.a. samen met: