Zeilles Platbodem

Platbodem: zeilles op een tjalk, skûtsje of aak

Groot, groter, grootst. Maar vooral authentiek, origineel en heel erg leuk.
De kracht van de massa die zich door het water duwt en door goede samenwerking steeds harder gaat. Dit kan je niet meer alleen, maar dat hoeft ook niet.

De platbodem is al eeuwen een typisch Hollandse scheepsvorm. En de diversiteit is eindeloos: skûtsjes, aken, botters, schouwen, schokkers, westlanders, kagenaars, boeiers en ga zo maar door. Geen enkele platbodem is hetzelfde! Dus elk schip heeft haar eigen kwaliteiten. Vaak waren ze bedoeld voor het vissen, vervoeren van vracht en later steeds meer als plezierjacht.

Zeilles op een platbodem, zoals een Westlander
Tijdens de cursus platbodemvaren gaan we leren om te gaan met de lengte, het gewicht en het gebruik van zeilen, roer en zwaarden. Manoeuvres kunnen zeilend worden uitgevoerd, maar ook het gebruik van de motor, een vaarboom of andere hulpmiddelen zal aan bod komen. Denk daarbij aan aanleggen en afvaren, rondgaan in een kleine ruimte, hijsen en strijken van de zeilen, reven, overstag en gijpen.
Het schipperen van een platbodem vergt niet alleen kennis van de boot, maar ook het kunnen inschatten van situaties en tijdig anticiperen.

Naast dat het al een uitdaging kan zijn om een groot en zwaar schip soepel door de haven te varen, is het ook mooi om met elkaar te kijken hoe hard je kunt zeilen of hoe hoog. En hoe werk je daarin samen?
Bij het leren zeilen op een platbodem kijken we dus vooral naar plannen maken, communicatie en veiligheid. En vergeet niet: je doet het voor je plezier!

Kosten

Afhankelijk van de boothuur, kost en dag zeilles op platbodem 335 EUR met minimaal 3 deelnemers.

Les op eigen schip is natuurlijk ook mogelijk. Prijzen en informatie LOES

Zeilles op een platbodem, zoals een Tjalk of SkûtsjeData

Er staan voor dit seizoen nog geen data gepland. Maar mocht je een datum in gedachten hebben of met een groep zijn, vraag vooral naar de mogelijkheden!
Een lesdag duurt normaal gesproken van 10:00-16:00 uur.

Zowel voor beginners als gevorderden is het mogelijk aan boord te stappen. In overleg bepalen we een datum, schip en locatie.

 

 

Goed voorbereid

Om je voor te bereiden of om achteraf nog eens wat na te lezen, zijn de volgende boeken een leuk cadeautje (en via mij te bestellen):

Leren varen

   

Handboek Motorboot varen

Leidraad voor Kajuitjachtzeilers

Onder zeil!

Handboek Motorboot varen kopen bij JasperJ  Leidraad voor Kajuitjachtzeilers kopen bij JasperJ Onder Zeil kopen bij JasperJ
Auteur(s): Duncan Wells, Jasper Jansen Auteur(s): Richard Vooren Auteur(s): Jan van Exter
Pagina's: 160
Gewicht: 459 gr
Afmetingen: 247x189x10 mm
Pagina's: 400
Gewicht: 1024 gr
Afmetingen: 253x177x32 mm
Pagina's: 96
Gewicht: 296 gr
Afmetingen: 248x186x10 mm
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com
     

Het Zeilboek

Leidraad voor sloep- en motorjachtvaarders

 
Het Zeilboek kopen bij JasperJ de Leidraad voor sloep- en motorjachtvaarders kopen bij JasperJ Kijk op mijn boekenpagina voor meer leuke, interessante en handige boeken over varen
Auteur(s): J. Peter Hoefnagels Auteur(s): Richard Vooren  
Pagina's: 384
Gewicht: 584 gr
Afmetingen: 220x150x24 mm
Pagina's: 416
Gewicht: 1017 gr
Afmetingen: 253x182x34 mm
 
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com  

 

Doen?

Vul het contactformulier hieronder in, mail of bel voor meer informatie.

Kwaliteit

Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ o.a. lid van de Nederlandse vereniging van Kustzeilers (NvvK), Vereniging Wadvaarders en het Watersportverbond (KNWV).

Nederlandse vereniging van Kustzeilers Vereniging Wadvaarders Watersportverbond KNWV
BBZ KNRM  

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

JasperJ op Facebook